Ammattilaisen työkalupakki

Olemme keränneet tähän ammattilaisten työn tueksi kehittämiämme materiaaleja. Jos haluat materiaalit valmiiksi painettuna, voit tilata ne meiltä.

Nuorten hoivaajien tunnistamista ja tukemista helpottavat työkalut on kehitetty yhteistyössä Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset ry - FinFamin Kysy Nuorelta-hankkeen kanssa vuosina 2019-2021. Työkalut on kehitetty yhdessä Pohjois-Karjalan ja Varsinais-Suomen alueen koulujen ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja hankkeiden toiminnassa olleiden nuorten hoivaajien ja entisten nuorten hoivaajien kokemusten pohjalta.

Nuoren hoivaajan tunnusmerkistö

Tunnusmerkistön on tarkoitus auttaa sinua tunnistamaan nuorista käyttäytymistä ja merkkejä, jotka voivat viitata siihen, että nuoren kotitilanne voi olla kuormittunut perheenjäsenen tai läheisen sairauden tai päihdeongelman vuoksi.

On syytä pitää mielessä, että monenlaisten oireiden ja ongelmien takana voivat olla nuoren perheen tai lähipiirin ongelmat. Nuori hoivaaja tarvitsee ja ansaitsee apuasi. Jokaisella nuorella on oikeus keskustella turvallisen aikuisen kanssa siitä miten kotona menee.

Katso tunnusmerkistön esittely tästä: (42) Nuoren hoivaajan tunnusmerkistö - esittely - YouTube

Voit tilata työkalut valmiina painotuotteina meiltä painatuskuluja vastaan (10e) ottamalla yhteyttä sivun alareunassa olevan yhteydenottolomakkeella tai laittamalla sähköpostia meille. Toimitus sisältää tunnusmerkistön ja huolikortit.

Voit myös ladata tulostettavan tunnusmerkistön tästä.

Jos tunnistat nuoren hoivaajan, voit keskustella hänen kokemuksistaan alla olevien huolikorttien avulla.

Nuorten hoivaajien huolia-korttipakka

Huolikortteihin on koottu väittämiä lapsilta ja nuorilta, joiden läheinen on sairastunut ja tilanne on kuormittanut nuorta. Korttien tarkoitus on auttaa ammattilaisia kartoittamaan nuoren kantamaa huolta ja kuormitusta, ja toimia luontevana puheeksiottamisen välineenä.

Huolikorttien tavoitteena on myös auttaa nuorta sanoittamaan omia tunteitaan. Joskus tunteiden sanoittaminen voi olla vaikeaa, erityisesti asian ollessa vaikea. Huolikortit myös auttavat nuorta tunnistamaan omia tunteitaan ja kokemuksiaan vertaisten kokemusten avulla.

Katso huolikorttien esittely tästä: (42) Huolikortit - nuorten hoivaajien huolia - esittely - YouTube

Voit tilata työkalut valmiina painotuotteina meiltä lähetyskuluja vastaan (10e) ottamalla yhteyttä sivun alareunassa olevan yhteydenottolomakkeella tai laittamalla sähköpostia meille. Toimitus sisältää tunnusmerkistön ja huolikortit.

Voit myös ladata tulostettavat huolikortit tästä.

Tulostusohje: Tulostaessasi kortteja, valitse tulostimesi tulostusasetusikkunasta kaksipuoleinen tulostus. Tällöin tiedosto tulostuu oikein ja saat käyttöösi kaksipuoleiset kortit.

Tulostettava käyttöohje

Kiwi Kameleontin kirjanen

ALISA-projektissa on kehitetty pienempien lasten kanssa työskentelyyn Kiwi Kameleontin kirjanen, jonka avulla ammattilainen voi keskustella vanhemman sairaudesta ja sen tuottamista ajatuksista lapsen kanssa. Kirjasen saa meiltä myös painettuna.

Voit ladata tulostettavan kirjasen tästä.

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä. Me kuuntelemme, tarjoamme sinulle keskusteluapua ja vertaistukea.

*pakollinen kenttä

YHTEYS: Kirkkokatu 16 c 34, 80100 Joensuu
  •  

Toimintaa tukemassa

Veikkaus Kaikille eväät elämään

Yhteistyössä

Siun Sote Pohjois-Karjalan syöpäyhdistys Ookoo Nuorten Joensuu Pohjois-Karjalan mielenterveyden tuki Jangsterit Finfami Pelastakaa Lapset Perheentalo Muistiluotsi Aksoni ry