KUINKA SINÄ VOIT?

Tiedämme, että se on kysymys, jota sinä harvemmin kuulet. Kun perhettä kohtaa vakava sairaus, vammautuminen tai päihdeongelma, tulee perheen lapsista ja nuorista usein näkymättömiä. Aikuiset harvemmin osaavat kysyä sinulta, miltä tilanne sinusta tuntuu.

"Olen istunut elämäni aikana lukemattomia vuorokausia, jopa viikkoja, ehkä kuukausiakin erilaisissa hoitolaitoksissa, terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja kuntoutuskeskuksissa. En muista yhtään kertaa, että minulta olisi kysytty: Miten sinä Kirsi voit?"

Tiedämme myös, että sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmästämme puuttuu malli tunnistaa, tukea ja auttaa sairaan vanhemman lapsia.

Jos saisin palata ajassa taaksepäin, soittaisin sossulle. Eniten ihmettelen sitä, ettei meitä lapsia ole koskaan kuultu esimerkiksi äidin vuosikontrollissa. Äitini tuntien hän menee sinne vuodesta toiseen kertomaan, että kaikki on ihan hyvin eikä mikään ole huonontunut. Joskus olisi voinut kutsua meidät lapset kertomaan omasta näkökulmasta, millaista siellä kotona oikeasti on.

Saatat kokea olevasi hyvin yksin tunteidesi ja kokemustesi kanssa. Voimme kuitenkin vakuuttaa, että et ole.

Olemme tutustuneet moneen nuoreen hoivaajaan ja koostaneet heidän kokemuksistaan, tutkimustiedosta ja ammattilaisilta kerätystä tiedosta sivuston, josta toivomme kaikkien nuorten, joiden vanhempi sairastaa, saavan tietoa, lohtua ja uusia ajatuksia.

Tässä linkki sivustolle.

Tutustu sivustoon, mieti omaa tilannettasi ja juttele siitä jonkun aikuisen kanssa. Sinä ansaitset saada tukea.

YHTEYS: Kirkkokatu 16 c 34, 80100 Joensuu
  •  

Toimintaa tukemassa

Veikkaus Kaikille eväät elämään

Yhteistyössä

Siun Sote Pohjois-Karjalan syöpäyhdistys Ookoo Nuorten Joensuu Pohjois-Karjalan mielenterveyden tuki Jangsterit Finfami Pelastakaa Lapset Perheentalo Muistiluotsi Aksoni ry