Nuoren hoivaajan tarina

Nuoren hoivaajan ajatuksia / TUNTEET

Nuoren hoivaajan ajatuksia / TUNTEET

Nuorten hoivaajien elämä, kuten olemme varmaan jo todenneet, on monesti henkisesti erittäin raskasta ja kuormittavaa. Eniten itseäni kolkutti ajatus takaraivossa, että onko kaikki kunnossa, jos olin poissa. Kaikki huolen aiheet vain kasaantuivat mieleen. Tästä tietysti seuraa uupumusta ja jaksamattomuutta. Näihin tapahtumiin liittyivät siis tuntemus huolesta ja väsymyksen tunteesta.

Sairauden alkuaikoina en viitsinyt enkä halunnut kertoa kellekkään vanhemman sairaudesta, sillä se tuntui jotenkin häpeälliseltä. Eihän kenenkään muunkaan vanhempi ollut sairas. En myöskään yrittänyt käsitellä asiaa ja vein ajatukseni muualle. Samalla olin myös shokissa kaikesta tapahtuneesta. Tähän puolestaan liittyivät häpeän ja surun tunteet.

Joskus olen myös ollut vihainen en niinkään vanhemmalleni, mutta yleisesti. Miksi juuri hänen piti sairastua, miksi minulle käy näin... tietenkään en enää näin ajattele, sillä sairastuminen ei ole kenkään vika.
Tunteita tähän olisi vielä monia. Välillä, jos jokin näyttää vähän paremmalta voi olla onnensa kukkuloilla, mutta sekään ei estä sitä, että olisi samalla hetkellä surun murtama.

Pääpointtina siis ehkä nyt yritän sanoa, että tunteita on laidasta laitaan hyvin erilaisissa tilanteissa ja tapahtumissa. Ja kaikki nämä tunteet ovat ok, eikä niistä tarvitse itseään vihata tai potea minkäänlaista syyllisyyden tunnetta, sillä ne ovat luonnollisia, ihan meille jokaiselle.

Tässä vielä tietoa ammattilaisille ja kaikille muillekkin:
Minä olen aina ollut pirteä optimisti ja täynnä elämää. Mitä muut, jotka olen sairastumisen aikana paremmin tuntetut, ovat kertoneet, että sairastumisen jälkeen rauhoituin vähän, mutta jos en kellekkään olisi kertonut, ei minua olisi voitu erotella muista ikäisistäni. Nuoria hoivaajia ei voi tunnistaa päältä päin. Ei tuntemuksista, käytöksestä tai ulkonäöstä. Se pitää kysyä tai tulla erikseen ilmi tavalla tai toisella.
Kiitos ja ensikertaan
Saana 18v.

Saanan oma blogi Instagramissa https://www.instagram.com/saananuorihoivaaja/

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

YHTEYS: Kirkkokatu 16 c 34, 80100 Joensuu
  •  

Toimintaa tukemassa

Veikkaus Kaikille eväät elämään

Yhteistyössä

Siun Sote Pohjois-Karjalan syöpäyhdistys Ookoo Nuorten Joensuu Pohjois-Karjalan mielenterveyden tuki Jangsterit Finfami Pelastakaa Lapset Perheentalo Muistiluotsi Aksoni ry